Miksi palaverin on syytä mennä joskus ihan metsään?

2019

”Te sijaitsette kyllä ihan metsän keskellä.”

Tämän lauseen olemme kuulleet usein. Ja se on ihan totta.

Kokoushotelli Murikanranta sijaitsee keskellä ei mitään. Se tarkoittaa myös sitä, että metsää piisaa. Hotellin ikkunoista ei ihailla eläväistä kaupunkisiluettia vaan taajaa mäntymaisemaa.

Ja hyvä niin.

Metsä on nykytutkimuksen valossa trendikäs paikka. Sen uumenissa sikiää mitä moninaisempia terveysvaikutuksia, joita kiireinen nykyihminen janoaa silmät kiiluen. Tutkimusten mukaan jo muutama minuutti kuusikossa laskee stressitasoa ja verenpainetta, saa mielihyvähormonit hyrräämään ja vastustuskykymme voimistumaan. Metsässä samoilu vastaa siis tehokasta terapiaa.

Metsä on nykytutkimuksen valossa trendikäs paikka.

Jo pelkkä luonnon läheisyys vaikuttaa terveyteen. Esimerkiksi potilaat, jotka näkevät sairaalasängystä ulos luontoon, parantuvat nopeammin kuin ne, joilla vastaavia maisemia ei ole tarjolla. Metsän tiedetään ehkäisevän masennusta, ylipainoa ja jopa pienentävän murhatilastoja.

On jo vaikeaa löytää vaivaa, johon metsä ei tarjoaisi lääkettä.

Kun metsäkansasta tuli toimistokansa

Meille suomalaisille metsän supervoimat eivät tule yllätyksenä. Jo historian sivun suomalainen metsäkansa on ammentanut sielun ja ruumiin ravintonsa männikössä kyykkimällä. Pettuleipää, käpylehmiä, mustikoita, mielenrauhaa. Tuttu juttu.

Mutkatonta metsäsuhdettamme on edesauttanut se tosiasia, että Suomen maapinta-alasta noin 85 % on metsien peitossa. Käkkärämännyn alle on ollut helppo hakeutua, kun lama on murjonut tai naapuri ostanut uuden Mersun. Metsä kyllä ymmärsi.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Nykyisin vietämme suurimman osan ajasta toimiston uumenissa.

Kulutamme noin 90 % päivästä neljän seinän sisällä.

Vaikka miellämme itsemme yhä metsäihmisiksi, kulutamme noin 90 % päivästä neljän seinän sisällä. Kehitys kohti sisätiloja on globaali ilmiö. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan työikäiset viettävät jopa enemmän aikaa erilaisissa kulkuvälineissä kuin ulkoilmassa.

Metsäkansasta on siis tullut toimistokansa. Ja uusi kansantautikin on jo selvillä. Vai miltä kuulostavat jatkuva väsymys, aivosumu ja ahdistava kiireen tuntu?

Pitäisikö toimistokansan palata juurilleen?

Erityisen haitallista sisälläolo on luovalle ajattelulle. Sisätilat tyhmentävät ihmistä. Kun raikas ilma ei virtaa, eivät ihmiset ajattele luovasti, saati ajattele ollenkaan.

Luonnossa asiat ovat toisin. Metsässä aistit terävöityvät ja muisti tehostuu. Ulkoilma vaikuttaa myös ongelmanratkaisukykyyn. Tämä käy ilmi esimerkiksi Kansasin yliopiston tutkimuksesta, jossa koehenkilöt ratkaisivat luovaa ja loogista päättelyä vaativat tehtävät 50 % paremmin, kun olivat vaeltaneet pari päivää luonnossa.

Metsässä aistit terävöityvät ja muisti tehostuu.

Luovuuspuuskan takana ovat alfa-aallot. Luonnossa aivot tuottava alfa-aaltoja, jotka lisäävät luovuutta ja ehkäisevät masennusta. Alfa-aallot liittyvät niin sanottuun ”flow-tilaan”, jossa ihminen uppoutuu intohimoisesti asiansa äärelle.

Pitäisikö sisätiloista ja konttoreista siis palata takaisin metsään?

Ainakin päiväkodeissa tähän on jo ryhdytty. Viime vuosina Suomessa ovat yleistyneet metsäpäiväkodit, joissa ulkoillaan kuudesta seitsemään tuntia joka päivä. Halukkaita ryhmiin on enemmän kuin voidaan ottaa, sillä tulokset ovat hyviä. Esimerkiksi turkulaisessa Tervaleppä-ryhmässä ulkoilma on parantanut lasten jaksamista ja vähentänyt ärsyyntymistä. Metsässä luovat leikit ovat lisääntyneet, eikä leluja ole tarvittu.

Konttoriväen vaellusretki saattaisi näyttää hieman toisenlaiselta: Ensin läppärit hajoaisivat pakkasessa. Sitten digi-osaston pojat eksyisivät ”ihan vahingossa” muusta porukasta. Kaiken kruunuksi Marjatta jumittuisi ojaan, eikä enää suostuisi moiseen hulluuteen.

Kokeilu ei ehkä suoraan taipuisi työpaikoille, mutta siinä on ajatusta. Voisiko ainakin osan työpaikan palavereista pitää raikkaassa ulkoilmassa? Metsän siimekseen ei aina tarvitse lähteä samoamaan, sillä jo lyhyt kävely puistoalueella riittää.

Mieti, voisiko nämä työasiat toteuttaa ulkoilmaversioina:

  • kävelypalaveri
  • luova ideointisessio
  • työhaastattelu
  • bisnespuhelu
  • kehityskeskustelu

Kokoushotelli Murikanrannassa voi ulkoilmaversioinnin aloittaa siitä, että juot palaverikahvit ulkona laavussa, nuotion lämmössä. Sen jälkeen voit päättää, haluatko jatkaa kokousta sisällä vai ulkona – ihan(an) metsän keskellä.